Umět se zastavit

Jak často si dovolíte zastavit se a užívat si okamžik?

Náš mozek je neustále přetížený informacemi a úkoly, a pokud mu nedáme možnost odpočinku, může dojít k vyhoření a snížení produktivity. Proto je tak důležité občas zpomalit a pozorovat život tady a teď. Zpomalením si vytváříme prostor pro uvědomění a sebepoznání. V těchto chvílích začínáme slyšet své skutečné touhy a myšlenky, což nám pomáhá lépe porozumět sobě samým a svým potřebám.

Pravidelné praktikování bytí o samotě se sebou samým pomáhá udržovat duševní zdraví. Stačí strávit alespoň 15 minut denně v klidu a tichu, abychom zaznamenali pozitivní změny. Může to být prostřednictvím meditace, rozjímání nebo prostého pozorování světa kolem sebe.

Existuje mylná představa, že k meditaci je nutné sedět v lotosové pozici a vůbec na nic nemyslet. A protože je téměř nemožné zastavit tok našich myšlenek, mnoho lidí považuje tuto praxi za příliš obtížnou a ani se nepokusí začít. Meditace je však především o zpomalení a vědomém prožívání okamžiku. Dokonce i ranní šálek kávy se může stát meditačním rituálem, pokud se soustředíte na to, co se děje: na šálek ve vašich dlaních, na chuť kávy, na dech v danou chvíli. Hlavní je soustředit se na konkrétní činnost a snažit se plně procítit daný okamžik.

Skvělým způsobem, jak zpomalit a soustředit se na sebe, je meditace se svíčkou. Můžete například použít svíčku Find your chill z naší kolekce Yoga Time, která je speciálně navržena pro takové chvíle. Zapalte svíčku, posaďte se do pohodlné polohy a sledujte pohyb plamene. Postupně začnete vnímat energii ohně, jeho teplo a vůni svíčky. Tato praxe pomáhá zklidnit mysl a může vám pomoci najít odpovědi na vaše otázky.

V životě se bude stále něco dít a my neustále potřebujeme někam utíkat. Abychom však zůstali efektivní a cítili se dobře, je důležité dopřát si pravidelné chvíle klidu. Zkuste si dnes najít 15 minut na meditaci, nebo si prostě vychutnejte chvíli u šálku ranní kávy. Budete překvapeni, jak tyto chvíle klidu mohou změnit stav vaší mysli a zvýšit vaši produktivitu.